Nepieciešama palīdzība? Raksti uz atbalsts@gustus.lv

🚚 Bezmaksas piegāde pasūtījumiem no 50 €

Klasiskās itāļu lazanjas recepte ar bagātīgu gaļas mērci un bešameli

Tikai daži ēdieni atgādina par Itālijas komfortu, sirsnību un autentiskām garšām kā mājās gatavota lazanja. Neatkarīgi no tā, vai jūs to saucat par lazaniju (itāļu valodā) vai lazaniju (amerikāņu valodā), šo daudzslāņaino šedevru nevar sajaukt ne ar ko citu kā vien ar mājīgu, krāsnī ceptu itāļu virtuves ēdienu. Šajā ceļvedī atradīsiet labāko klasiskās lazanjas recepti, kurā ir bagātīga gaļas mērce, krēmīga bechamel, perfekti pagatavotas makaronu loksnes un kūstošs siers. Šī soli pa solim aprakstītā recepte palīdzēs jums viegli pagatavot tradicionālo lazaniju – kā arī sniegs daudz ekspertu padomu, garšīgu variāciju, uzglabāšanas ieteikumu un palīdzību problēmu novēršanā, lai katrs gabaliņš izskatītos un garšotu neticami.

Kāpēc jums patiks šī lazanja recepte

Šī klasiskā lazanjas recepte ir iedvesmojusies tieši no itāļu virtuves, kur valda ģimene, draugi un dāsni šķīvji. Tradīcijām un garšām bagātā lazanja apvieno dziļi pikantu ragū, samtainu bešameli un itāļu siera slāņus – visu, pēc kā alkst pavāri, kad vēlas, lai ēdiens būtu patīkams un patīkams visiem. Tā ir ideāli piemērota svētku svinībām, svētdienas vakariņām vai mierinošu ēdienu pagatavošanai no pārpalikumiem. Katrā kumosā ir prieka pilns kontrasts starp maigiem makaroniem, spēcīgu gaļas mērci un zeltainu, burbuļojošu sieru – tieši tā, kā to iecerējušas itāļu vecmāmiņas.

  • Autentiskas, laika pārbaudi izturējušas itāļu garšas
  • Bagātīgas, daudzslāņainas porcijas izsalkušām ģimenēm
  • Gatavo uz priekšu un piemērots saldētavā
  • Viegli pielāgojams veģetāriešu, bezglutēna vai modernām diētām.

Sastāvdaļas, kas jums būs nepieciešamas

Lai mājās pagatavotu klasisku, autentisku itāļu lazanju, savāc šīs svarīgākās sastāvdaļas:

  • 500 g lazanjas makaronu loksnes (svaigas vai sausas, piemēram, Garofalo Lasagna Riccia Pasta vai Rummo Lasagne ar olu).
  • 2 ēd.k. neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas (piemēram, Gustus Organic Extra Virgin Olive Oil vai Alce Nero Olio Extra Vergine di Oliva)
  • 1 liels sīpols, smalki sagriezts
  • 2 vidēji lieli burkāni, smalki sagriezti
  • 2 selerijas kātiņi, smalki sagriezti
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 500 g maltas liellopu gaļas
  • 250 g maltas cūkgaļas vai itāļu desas (apvalki izņemti)
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 700 ml passatas, tomātu biezeņa vai sasmalcinātu tomātu (izmēģiniet Alce Nero tomātu biezenis vai Garofalo tomātu mērci).
  • 1 tējkarote itāļu garšaugu vai oregano maisījuma
  • Sauja svaiga bazilika, sasmalcināta
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari
  • Neliela šķipsniņa čilli pārslu (pēc izvēles)
  • Bešameles mērce:
    • 60 g nesālīta sviesta
    • 70 g 00 kviešu miltu vai universālo miltu
    • 800 ml pilnpiena
    • 1/2 tējkarotes muskatrieksta, svaigi sarīvēta
    • Sāls un pipari pēc garšas
  • 250 g sasmalcināta mocarellas siera
  • 100 g smalki sarīvēta parmezāna siera
  • 250 g rikotas siera (pēc izvēles, skat. variācijas)

Sastāvdaļu piezīmes un iepirkšanās padomi

  • Makaronu loksnes: Ja vēlaties, izmantojiet bezglutēna makaronus(skat. opcijas): svaigas lazanjas loksnes vai augstas kvalitātes sausos makaronus, piemēram, Garofalo vai Rummo, lai iegūtu vislabāko tekstūru.
  • Siers: Siers: vislabāk kūst pilnpiena mocarella; autentisks parmezāns vai Grana Padano piešķir bagātīgu garšu. Ricotta nav obligāta, bet piešķir krēmīgumu.
  • Gaļa: Liellopu gaļas un cūkgaļas (vai itāļu desas) kombinācija rada dziļu garšu. Vieglākai versijai var izmantot tikai liellopu gaļu vai pat tītaru gaļu.
  • Tomātu mērce: Lai iegūtu autentiskāku garšu, izvēlieties itāļu pasātu, biezenis vai mērces.
  • Olīveļļa: Izmantojiet augstas kvalitātes neapstrādātu augstākā labuma olīveļļu, piemēram, Gustus, sautēšanai un aromatizēšanai.
  • Svaigi garšaugi un garšvielas: Lai iegūtu papildu garšas īpašības, izmēģiniet ar salviju(skatīt šeit) vai sarkano piparu pārslām.

Kā pagatavot lazanju (soli pa solim)

  1. Sagatavojiet gaļas ragū (mērci):
    • Uzkarsē olīveļļu lielā sautēšanas pannā uz vidējas uguns. Pievienojiet sasmalcinātu sīpolu, burkānu un seleriju (soffritto), sautējiet 5-7 minūtes, līdz tie kļūst mīksti. Iemaisa ķiplokus un gatavo vēl 1 minūti.
    • Pievienojiet malto liellopu gaļu un cūkgaļu/lašu gaļu, sasmalcinot gaļu ar karoti. Vienmērīgi apcep, līdz gaļa vairs nav sārta (apmēram 8 minūtes). Ja nepieciešams, notecina lieko tauku daudzumu.
    • Iemaisiet tomātu pastu un vāriet 2 minūtes, lai pastiprinātu garšu. Ielej tomātu biezenī vai passatā, pievieno kaltētus garšaugus, pēc vajadzības pievieno sāli, piparus un čili pārslas. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
    • Samaziniet siltumu, daļēji pārklājiet un lēni vāriet 30-45 minūtes, laiku pa laikam maisot. Beigās pievieno baziliku. Izgaršo un pielāgo garšvielas. (Padoms: lai ragū būtu bagātīgāks, ļaujiet tam viegli burbuļot līdz pat 90 minūtēm.)
  2. Pagatavojiet bešameles mērci:
    • Izkausējiet sviestu katliņā uz vidējas uguns. Pievienojiet miltus un nepārtraukti putojiet 1-2 minūtes, līdz tie kļūst gaiši zeltaini. (Neļaujiet tiem brūnēt.)
    • Pakāpeniski ielej siltu pienu, enerģiski maisot, lai izvairītos no gabaliņiem. Turpiniet vārīt, sakratot, līdz mērce sabiezē (5-7 minūtes).
    • Garšojiet ar muskatriekstu, sāli un pipariem. Noņemiet no karstuma un atlieciet malā. Pārklājiet ar plastmasas plēvi, lai novērstu ādas veidošanos.
  3. Pagatavojiet makaronu loksnes (ja nepieciešams):
    • Sausās lazanjas loksnes iepriekš vāra sālītā verdošā ūdenī 2-3 minūtes vai atbilstoši norādījumiem iepakojumā, līdz tās kļūst lokanas. Atsvaidziniet aukstā ūdenī un nosusiniet. (Šo posmu izlaidiet, ja makaroni gatavoti cepeškrāsnī vai svaigi.)
    • (Mazs padoms: nolieciet loksnes vienu otram blakus uz dvieļa, lai novērstu salipšanu!)
  4. Salieciet lazanju:
    • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C (350°F). Lielu cepeškrāsnsizturīgu cepšanas trauku (aptuveni 22×33 cm vai 9×13″) viegli apsmērē ar eļļu.
    • Apakšā plānā kārtā uzsmērējiet gaļas mērci, lai nepieliptu.
    • Uzklājiet makaronu loksnes tā, lai pārklātu mērci (nedaudz pārklājoties), tad uz makaroniem uzklājiet vienu trešdaļu gaļas mērces, tad vienu trešdaļu bešameles, tad pārkaisa mocarellu, parmezānu un lellops rikotas (ja izmanto).
    • Slāņus (makaroni, ragū, bešamelis, sieri) atkārtojiet vēl divas reizes, noslēdzot ar pēdējo makaronu kārtu, nedaudz bešameļa un bagātīgu mocarellas un parmezāna kārtu.
    • (izcelt: Lai iegūtu zeltainus burbulīšus, rezervē nedaudz mocarellas un parmezāna tikai virspusē!)
  5. Cepiet lazanju:
    • Trauku pārklājiet ar foliju (lai nepieliptu, pārklājiet to ar telti) un cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes.
    • Noņemiet foliju un cepiet vēl 15-20 minūtes, līdz virspusē veidojas burbuļi, tā kļūst zeltaina un sieraina.
  6. Atpūta un kalpošana:
    • Pirms sagriešanas ļaujiet lazanjai 15-20 minūtes atpūsties. (Tas ir ļoti svarīgi! Slāņi savelkas un garšas saplūst.)
    • Dekorējiet ar svaigu baziliku. Pasniedziet ar kraukšķīgiem zaļajiem salātiem, labu itāļu maizi un baudiet milzīgus viesu atzinīgus vārdus.

Profesionāļu padomi ideālai lazanjai

  • Vienmērīgi slāņi: Ar karotes aizmugurējo daļu vai lāpstiņu izlīdziniet mērci un bešameli, lai veidotu kārtīgas, atšķirīgas kārtas.
  • Nekādu smirdīgu makaronu: Ļauj ragū vārīties, līdz kļūst biezs. Nepārlieciet ar mērci vai nepietiekami izvāriet makaronu loksnes.
  • Zeltaina virsma: Noslēdziet ar pēdējo mocarellas un parmezāna kārtu, lai iegūtu neatvairāmu burbuļošanu un brūnumu.
  • Nepalaidiet garām pārējo: Ļaujiet lazanjai atdzist pirms pasniegšanas, lai nodrošinātu tīras šķēles un pilnīgu garšu.

Lasagne Variācijas un aizvietojumi

  • Veģetārā lazanja: Miesas ragū aizstājiet ar sautētu dārzeņu (spināti, cukini, sēnes, baklažāni) maisījumu un dziļumam izmantojiet augstas kvalitātes tomātu mērci.
  • Vegāniskā lazanja: Piena produktus nomainiet pret augu izcelsmes bešameli (sojas piens, olīveļļa, milti) un vegānu sieriem; mērcei izmantojiet lēcas vai tofu “gaļu”.
  • Lazanja bez glutēna: izmantojiet lazanjas loksnes bez glutēna vai pielāgojamus makaronus bez glutēna, piemēram, Garofalo Penne Rigate Gluten Free vai Rummo Spaghetti Gluten Free. Ja nepieciešams, sabiezējiet bešamelu ar kukurūzas cieti.
  • Dažādi gaļas veidi: Izmēģiniet maltu tītaru, vistas gaļu vai pievienojiet itāļu desu. Lai ragū būtu vēl bagātīgāks, pievienojiet tam pancetta vai kubiņos sagrieztu prosciutto.
  • Siera mijmaiņas darījumi: Lai iegūtu dziļāku garšu, daļu mocarellas var aizstāt ar provolone, fontina vai nedaudz kūpināta scamorza.
  • Alternatīvas mērces: Tomātu ragū var aizstāt ar pesto, balto mērci vai pikanto arrabbiatu vai pievienot tām radošās versijās.

Lasagne uzglabāšana, sasaldēšana un atkārtota sildīšana

  • Uzglabāšana ledusskapī: Atdzesējiet lazaniju līdz galam, pēc tam cieši pārklājiet. Glabāt ledusskapī līdz 4 dienām. Ar laiku garša kļūst arvien garšīgāka, tāpēc ēdiena pārpalikumi ir lielisks gardums!
  • Lasagne sasaldēšana: Salikt (termiski neapstrādātu) lazaniju saldētavā un cepeškrāsnī, labi ietīt plastmasas un folijas traukā un sasaldēt līdz 3 mēnešiem. Cepiet sasaldētu, cepšanas laikam pieskaitot 15-20 minūtes, vai arī vispirms atkausējiet ledusskapī uz nakti.
  • Pārsildīšana: Lai lazanja saglabātos mitra, pārpalikumus pārklājiet ar foliju un karsējiet 180°C cepeškrāsnī 25-30 minūtes vai līdz karstumam. Atsevišķu porciju pagatavošanai izmantojiet mikroviļņu krāsni ar nelielu ūdens daudzumu un pārklājiet, lai novērstu izžūšanu.

Biežāk uzdotie jautājumi un problēmu novēršana

Kāda ir atšķirība starp lazanju un lazanju?

“Lazanja” ir vienskaitļa (un amerikāņu) forma, kas attiecas uz vienu loksni vai vienu ēdienu; “lazanja” ir daudzskaitļa itāļu forma, kas attiecas uz vairākām makaronu loksnēm un visu ēdienu. Itālijā “lazanja” (izrunā “la-ZAHN-yeh”) ir pareizais termins, lai gan angliski runājošajās valstīs abus terminus lieto savstarpēji aizvietojami.

Vai lazanju var pagatavot iepriekš?

Pilnīgi noteikti! Lazanja ir ideāls ēdiens, ko var pagatavot uz priekšu. Sagatavojiet lazanju līdz pat dienai iepriekš, pārklājiet un uzglabājiet ledusskapī. Neizceptu ēdienu var arī sasaldēt, lai to pagatavotu vēlāk. Dodiet tam dažas papildu minūtes cepšanai tieši no ledusskapja vai saldētavas.

Kā panākt, lai lazanja nebūtu ūdeņaina?

Pārliecinieties, ka gaļas mērce ir vārīta tik ilgi, līdz tā ir bieza un nav pārāk sulīga; noteciniet lieko taukus no apceptās gaļas. Izvairieties no dārzeņu pārsātināšanas ar mitrumu (vispirms sautējiet) un nepārmēriet tos ar bešameli. Atpūtas laiks pēc cepšanas ļauj šķidrumiem atkal sadalīties un nostāvēties.

Vai var sasaldēt mājās gatavotu lazanju?

Jā, lazanja lieliski sasalst! Saldējiet saliktu (neizceptu) vai ceptu lazanju cieši iesaiņotu. Pirms cepšanas vai atkārtotas pagatavošanas atkausējiet ledusskapī uz nakti (lai iegūtu labākos rezultātus). Uz etiķetes norādiet datumu, lai būtu viegli pagatavot maltīti.

Kādas ir alternatīvas klasiskajai lazanjai, kas ir veģetāras vai bezglutēna?

Veģetārajai lazanjai izmantojiet ceptus vai sautētus dārzeņus un bagātīgu tomātu vai bešameļa mērci. Bezglutēna lazanjai izvēlieties makaronus bez glutēna un balto mērci sabieziniet ar kukurūzas cieti vai miltu maisījumiem bez glutēna.

Kāds ir labākais siers lazanjai?

Klasisks ir mocarellas (lai izkausētu un izstieptos), parmezāna (lai iegūtu riekstu garšu) un rikotas (lai iegūtu krēmīgumu) maisījums. Laba izvēle ir arī provolone, fontina vai pecorino, kas piešķir papildu dziļumu.

Vai pirms pagatavošanas ir jāvāra lazanjas nūdeles?

Tradicionālajiem sausajiem makaroniem – jā, vāriet, līdz tie ir lokani, bet nepietiekami mīksti (al dente), tad noteciniet un nosusiniet. Daži zīmoli piedāvā “cepeškrāsnī gatavas” loksnes, kuras var ievietot neapstrādātas; vienmēr pārbaudiet iepakojumu un pievienojiet nedaudz vairāk mērces, ja izmantojat makaronus bez vārīšanas.

Cik ilgi pirms pasniegšanas lazānei jāatpūšas?

Pirms sagriešanas ļaujiet ceptai lazanjai 15-20 minūtes atpūsties. Tas palīdz slāņiem sastingt, saglabā struktūru un uzlabo garšu.

Kāpēc mana lazanja sagriežot sadalās?

Parasti tāpēc, ka nav pietiekami daudz laika atpūtai. Ja mērces ir pārāk šķidras vai ja tās sagriež tieši no cepeškrāsns, kārtiņas neizturēs. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, izmantojiet asu nazi un plašu lāpstiņu.

Vai lazanjai var izmantot tomātu mērci no burciņām?

Jā, ar augstas kvalitātes mērci no burciņām var saīsināt ragū; vienkārši pagatavojiet to kopā ar sautētām aromātiskām vielām un labi pagatavojiet. Izmēģiniet Le Conserve della Nonna tomātu mērci vai Garofalo tomātu mērci, lai iegūtu autentisku itāļu garšu.

Izveidojiet šo klasisko lazanju pēc saviem ieskatiem

Nav tādas sajūtas kā pasniegt mājās gatavotu lazanju, kas ir piesātināta ar mīlestību, tradīcijām un spēcīgu garšu, tiem, kas jums ir visdārgākie. Izmantojot šo autentisko itāļu recepti, noderīgas saites uz augstākās kvalitātes sastāvdaļām un gardas variācijas, jūs būsiet gatavs apgūt lazanjas pagatavošanu jebkuram gadījumam. Izbaudiet katru skaisto kārtu – un neaizmirstiet nobaudīt ēdiena pārpalikumus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *