Meklējat ātras un aromātiskas itāļu vakariņas, kas atbilst visām pareizajām notīm? Šī gaļas picaiola stila recepte nodrošina maigas steika šķēles (vai jūsu iecienītākās gaļas) pikantā tomātu mērcē, kas piegaršota ar ķiplokiem, raudeni un olīveļļu. Tas ir ideāls itāļu virtuves ēdiena piemērs, kas ir pietiekami vienkāršs darba vakariem, bet pietiekami īpašs, lai ar to varētu dalīties. Neatkarīgi no tā, vai izmantojat liellopu, vistas, cūkgaļas vai pat augu izcelsmes olbaltumvielas, jums patiks šī klasiskā vienas pannas ēdiena drosmīgā garša un vienkāršība.
Kāpēc jums patiks šī gaļas Pizzaiola stila recepte
Picaiola tehnikas pirmsākumi meklējami Neapolē un Kampānijas reģionā Itālijā. “Alla pizzaiola” burtiski nozīmē “picas meistara stilā” – iedomājieties visas klasiskās picas garšas (tomāti, ķiploki, oregano, olīveļļa), kas pagatavotas ar sulīgiem gaļas gabaliņiem. Šo metodi tradicionāli izmantoja, lai cietākus gaļas gabalus padarītu garšīgi mīkstus, tos vārot pikantā tomātu mērcē.
- Ģimenēm draudzīgs: Viegli pielāgot ar papildu garšvielām vai sālītām olīvām: maigas, mierinošas garšas, kas patīk ikvienam, bet viegli pielāgojamas ar papildu garšvielām vai sālītām olīvām.
- Ātri un viegli: viena panna, minimāla sagatavošana un vakariņas ir gatavas mazāk nekā 40 minūtēs.
- Universāls: picaiola var pagatavot ar steiku, cūkgaļu, teļa gaļu vai pat vistas gaļu, un to var pagatavot arī veģetāri, izmantojot tofu vai seitan.
- Ideāli piemērots maltītes sagatavošanai: mērce ir fantastiska ar makaroniem vai maizi: lieliski pagatavo pārpalikumus, lieliski uzsilda, un mērce ir fantastiska ar makaroniem vai maizi.
Iegremdējiet šīs autentiskās itāļu vakariņas un ļaujiet aromātam pārcelties uz neapolitāņu virtuvi!
Gaļas alla Pizzaiola sastāvdaļas
Gaļas picaiola stila skaistums slēpjas tā daudzpusīgumā un augstas kvalitātes sastāvdaļu izmantošanas svarīgumā. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, izvēlieties steika gabalu vai vēlamo gaļu, kā arī svaigākos tomātus, spēcīgu olīveļļu un smaržīgu raudeni.
Galvenās sastāvdaļas
- 400-500 g liellopa gaļas steika (filejas, muguras vai apaļš; var izmantot arī vistas, cūkgaļas, teļa gaļas, tofu vai seitanu), sagriezts aptuveni 1 cm biezumā.
- 2-3 ēd.k. Gustus organiskās augstākā labuma olīveļļas
- 2-3 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas vai sagrieztas plānās šķēlītēs.
- 400 g (1 kārba) nomizotu tomātu (veselu/konservētu), sasmalcinātu – vai 350 ml tomātu pasātas; vai arī izmantojiet 4-5 nogatavojušos, svaigus tomātus (sasmalcinātus), kas ir sezonā.
- 1,5 tējkarotes žāvēta oregano (vai 2 ēdamkarotes svaiga, sasmalcināta)
- Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- Pēc izvēles: 8-10 melnās olīvas (bez kauliņiem un pārgrieztas uz pusēm), 1 ēdamkarote kaperu (noskalotu), šķipsniņa čilli pārslu, 1 sīpols (smalki sagriezts), nedaudz sausa baltvīna, svaigas pētersīļi, sasmalcināts mocarellas siers (pasniegšanai).
Skatīt arī: Bagātīgākai mērcei: Alce Nero tomātu biezenis.
Aizstāšanas un variācijas
- Olbaltumvielu maiņa: Veģetāram variantam izmantojiet cūkgaļas karbonādes, plānas teļa gaļas kotletes, vistas krūtiņas/stehniņas bez kauliem (sasmalcinātas līdz 1 cm) vai sasmalcinātu tofu/seitan.
- Ar zemu ogļhidrātu/bezglutēna saturu: Šis ēdiens dabiski nesatur lipekli un piena produktus, ja to pasniedz bez maizes vai siera.
- Garšaugu maisījums: Izmēģiniet pievienot šķipsniņu timiāna vai bazilika.
- Pievienojiet siltumu: Lai iegūtu pikantu picaiola mērci, iemaisiet šķipsniņu čilli pārslu.
- Iepakoti tomāti: Ērtības labad var aizstāt ar augstas kvalitātes mērci burciņās, piemēram, Le Conserve della Nonna.
Soli pa solim (Kā pagatavot gaļu alla Pizzaiola)
- Sagatavojiet gaļu: ja izmantojat steiku, maigi nosusiniet to ar papīra dvieļiem. Abas malas apkaisiet ar sāli un pipariem. Plānākus gabalus, piemēram, cūkgaļu, vistas vai teļa gaļu, viegli sasmalciniet līdz 1 cm biezumam.
- Uzkarsē eļļu: Lielā pannā vai cepamajā pannā (vēlams no nerūsējošā tērauda vai čuguna) uzkarsē olīveļļu uz vidēji augstas uguns.
- Apcepiet gaļu: Pievienojiet gaļu vienā slānī. Katru pusi apcep 1-2 minūtes, līdz gaļa kļūst brūna (nepārblīvējiet, vajadzības gadījumā strādājiet pa daļām). Izņemiet gaļu uz šķīvja.
- Sautējiet aromātiskās garšvielas: Samaziniet temperatūru līdz vidējai. Pievienojiet sasmalcinātus ķiplokus (un sīpolu, ja izmantojat). Maigi sautējiet, līdz ķiploki kļūst smaržīgi un mīksti, apmēram 1-2 minūtes, lai izvairītos no ķiploku apbrūnēšanas.
- Atdzesējiet pannu (pēc izvēles): Ielejiet nedaudz baltā vīna un ļaujiet tam 1 minūti sūkties, noskrāpējot aromātu no pannas pamatnes.
- Pagatavojiet picaiola mērci: Pievienojiet sasmalcinātus konservētus tomātus vai passatu, oregano, šķipsniņu sāls un piparu. Iejauc olīvas, kaperus un čilli pārslas, ja izmanto. Atklātā veidā vāra 10-15 minūtes, laiku pa laikam maisot, līdz nedaudz sabiezē un kļūst mērkakaina.
- Atgrieziet gaļu mērcē: Ielieciet apceptās gaļas šķēles atpakaļ pannā, ievietojot tās mērcē. Pārlej ar karoti mērces.
- Uzkarsē maigi: Uzkarsē un vāra uz lēnas uguns 5-10 minūtes, līdz gaļa ir izvārīta un mīksta (laiks ir atkarīgs no gaļas biezuma un griezuma). Vislabāk, ja steiks ir viegli sārts; plānāki gabaliņi gatavojas ātrāk. Izvairieties no pārvārīšanas!
- Pabeidz un pasniedz: Nogaršojiet un koriģējiet garšvielas ar sāli un pipariem. Pēdējās 2 minūtēs pārkaisiet ar sasmalcinātām pētersīļiem vai svaigu raudeni un pēc vēlēšanās pievienojiet mocarellu.
- Pasniedziet karstu: pārlejiet gaļai papildu mērci ar karoti un nekavējoties pasniedziet galdā.Vizuāls padoms: dekorējiet ar svaigiem garšaugiem un uzpiliniet labu olīveļļu, lai iegūtu pievilcīgu noskaņu.
Noderīgi padomi: Atļaujiet mērcei padarīt gaļu maigāku. Mērcei jābūt bagātīgai, nevis ūdeņainai; ja tā ir pārāk plāna, nedaudz ilgāk vāra uz lēnas uguns. Lai iegūtu papildu garšu, pirms pasniegšanas ļaujiet ēdienam “atpūsties” no karstuma, lai sulas varētu saplūst.
Receptes variācijas & Pasniegšanas ieteikumi
Katrā itāļu ģimenē ir sava izpratne par gaļas picaiola stilu! Izmēģiniet šos iedvesmojošos pagriezienus un pasniegšanas padomus:
- Neapoles stilā: Vairāk oregano, kaperu un melno olīvu – klasiskās Kampānijas garšas.
- Roman pizzaiola: Pica piazola: maigāka, saldāka mērce, bieži ar pētersīļiem vai baziliku.
- Pievienojiet mocarellu: Pirms pasniegšanas papildiniet ar sagrieztu mocarellu, lai piešķirtu “picas stila” pieskārienu.
- Padariet to mērcētāku: Tomātus dubultojiet un pasniedziet kā makaronu mērci.
Ko pasniegt kopā ar gaļu alla pizzaiola?
- Uzberiet uz makaronu – AlceNero Paccheri vai Rummo Tagliatelle ir lieliski piemēroti.
- Mērci uzsūciet ar lauku itāļu maizi vai fokāciju.
- Pasniedziet kopā ar krēmveida kartupeļu biezeni, polentu vai zaļajiem salātiem, lai pagatavotu sātīgu maltīti.
- Lai šķīvis būtu sabalansēts, pasniedziet to vieglā veidā ar sautētiem spinātiem vai ceptiem dārzeņiem.
Uzglabāšanas, atkārtotas sildīšanas un sasaldēšanas padomi
Pizzaiola ir tikpat garšīga arī nākamajā dienā! Lūk, kā to pareizi uzglabāt:
- Dzesēšanas iekārtas: Atdzesējiet līdz galam, pēc tam uzglabājiet atlikumus hermētiskā traukā ledusskapī līdz 3 dienām.
- Pārsildīšana: Uzkarsē uz plīts uz lēnas uguns, pārklājot, ja mērce ir sabiezējusi, pievienojot nedaudz ūdens. Izvairīties no pārkarsēšanas mikroviļņu krāsnī (gaļa var sacietēt).
- Saldēšana: Jā, picaiola gaļu var sasaldēt! Sadaliet porcijās traukos, kas piemēroti sasaldēšanai. Saldēt līdz 2 mēnešiem. Atkausējiet uz nakti ledusskapī un viegli uzsildiet, kā norādīts iepriekš.
Padoms: mērce īpaši labi sasalst – lieliski piemērota ātrai makaronu pagatavošanai!
Biežāk uzdotie jautājumi (FAQ)
Kāds gaļas gabals ir piemērotākais picaiola stilam?
Tradicionālajās receptēs izmanto pieejamus, plāni sagrieztus liellopa gaļas steikus, piemēram, fileju, apaļš vai rump. Tomēr lieliski der arī cūkgaļas karbonādes, vistas krūtiņa/stehniņa bez kauliem, teļa gaļas kotletes vai tofu.
Ko nozīmē “alla pizzaiola”?
“Alla pizzaiola” tulkojams kā “picas meistara stils”, apzīmējot ēdienu, kas pagatavots no picas ikoniskajām sastāvdaļām: tomātiem, ķiplokiem, olīveļļas un oregano.
Vai picaiola var pagatavot ar vistas vai cūkgaļas gaļu?
Pilnīgi noteikti! Gan vistas gaļa, gan cūkgaļa labi pielāgojas picaiola stilam. Lai izvairītos no izžūšanas, gabali ir plāni un jāpielāgo gatavošanas laiks.
Kā ēdiena gatavošanas laikā saglabāt gaļas maigumu?
Gaļu ātri apcepiet, pēc tam viegli apcepiet vārošā mērcē. Nepārkarsējiet, lai atlikušais karstums pabeigtu gatavošanu, un ļaujiet plānākiem gabaliem pirms pasniegšanas atpūsties.
Vai gaļas picaiola var sasaldēt, lai to pagatavotu vēlāk?
Jā! Atlikumus pilnībā atdzesējiet, pēc tam pa daļām sasaldējiet līdz 2 mēnešiem. Atkausējiet un viegli uzsildiet, lai iegūtu vislabāko konsistenci.
Vai gaļa alla pizzaiola nesatur lipekli vai piena produktus?
Tā dabiski nesatur lipekli un piena produktus, ja vien izlaižat neobligāto mocarellu un pasargājat to no pasniegšanas ar kviešu maizi vai makaroniem.
Ko var pasniegt kopā ar gaļas picaiola?
Pasniedziet ar makaroniem(tagliatelle), kraukšķīgu maizi, kartupeļiem vai polentu. Pievienojiet svaigus salātus vai ceptus dārzeņus.
Vai svaigu tomātu vietā var izmantot tomātu mērci burciņās?
Jā, ērtības labad izmantojiet augstas kvalitātes mērci burciņās, piemēram, Le Conserve della Nonna. Sāli un oregano pielāgo pēc garšas.
Cik pikanta ir picaiola mērce?
Tradicionāli ir maiga, bet varat pievienot čilli pārslas, lai iegūtu pikantāku garšu. Pielāgojiet karstumu pēc savām vēlmēm!
Vai to var pagatavot cepeškrāsnī, nevis uz plīts?
Jā. Apcep gaļu un pagatavo mērci, kā norādīts iepriekš, pēc tam visu pārnes cepamajā traukā. Cep pārklātā cepeškrāsnī 180°C temperatūrā 20-25 minūtes vai līdz gaļa kļūst mīksta.
Gatavo un dalies! Izbaudiet šo klasisko itāļu steiku picaiola nākamajās ģimenes vakariņās. Ja izmēģināsiet mūsu recepti, atstājiet komentāru vai atzīmējiet mūs ar savu darbu. Un, lai iegūtu nepārspējamu, autentisku garšu, neaizmirstiet izmēģināt augstākās kvalitātes itāļu olīveļļas un tomātus no mūsu partneriem iepriekš. Buon appetito!

