Kā pagatavot autentisku Focaccia maizi
Ievads
Focaccia ir ikoniska itāļu plātsmaize, kas pazīstama ar savu spilvenveida tekstūru, zeltainu garozu un bagātīgu neapstrādātas olīveļļas un svaigu garšaugu aromātu. Šī tradicionālā rauga maize, kuras izcelsme ir Ligūrijā, Itālijā, ir kļuvusi iecienīta visā pasaulē tās neatvairāmās garšas un daudzpusīgās pielietojamības dēļ – vai tā būtu silta, izcelta no krāsns, vai sagriezta šķēlēs sviestmaizēm un uzkodu pagatavošanai. Šīs fokācijas receptes īpašā īpašība ir tās muļķīgā metode: ar minimālu mīcīšanu un vienkāršām, ikdienā lietojamām sastāvdaļām jūs iegūsiet mīkstu, gaisīgu mīkstumu un skaisti kraukšķīgu maizes virsmu. Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis maiznieks vai iesācējs, ar mājās gatavotu fokāciju jūs varēsiet izbaudīt īstas itāļu maizes burvību tieši savā virtuvē.
Focaccia sastāvdaļas
Ja vēlaties uzzināt, kas nepieciešams fokācijas pagatavošanai, apkopojiet šīs klasiskās fokācijas sastāvdaļas. Katrai sastāvdaļai ir būtiska nozīme maizes tekstūras un garšas veidošanā. Varat brīvi kombinēt un kombinēt piedevas, lai iegūtu savu iecienītāko galaproduktu!
- Milti:
- 500 g maizes miltu, universālo miltu vai itāļu 00 miltu, lai iegūtu īpaši smalkas drupatas.
- Raugs: 7 g (1 paciņa) aktīvā sausā rauga vai šķīstošā rauga.
- Siltais ūdens: Ūdens: 350-375 ml (tikai silts uz tausti, apmēram 40°C).
- Īpaši neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa: 60 ml (plus vairāk uzpilināt); izmēģiniet Gustus Organic Extra Virgin Olive Oil.
- Smalka jūras sāls: 10 g (apmēram 2 tējkarotes; plus vēl papildināšanai).
- Cukurs vai medus (pēc izvēles): 1 tējkarote, lai palīdzētu aktivizēt raugu.
- Garnējums (izmantojiet jebkuru vai eksperimentējiet!):
Soli pa solim Focaccia recepte
- Mīklas maisījums
Lielā bļodā samaisiet miltus un smalko jūras sāli. Atsevišķā krūzī izšķīdiniet raugu (un cukuru vai medu, ja izmantojat) siltā ūdenī; ļaujiet nostāvēties 5-10 minūtes, līdz raugs nedaudz putās. Ielej miltos rauga maisījumu un 2 ēdamkarotes olīveļļas. Maisa ar lāpstiņu vai rokām, līdz izveidojas raupja, lipīga mīkla. - Mīcīt un ļaut mīklai pacelties
Viegli ieeļļojiet rokas un mīciet mīklu bļodā vai uz tīras virsmas 3-5 minūtes, līdz tā kļūst gluda. Mīkla būs mīksta un nedaudz lipīga – šī mitrināšana piešķir fokācijai gaisīgu mīkstumu. Ielieciet mīklu atpakaļ bļodā, aplejiet ar 1 ēd.k. olīveļļas, pārklājiet ar mitru dvieli vai plastmasas plēvi un ļaujiet cepties siltā vietā, kur nav caurvēja, 1-2 stundas vai līdz dubultojas. - Sagatavojiet pannu un veidojiet mīklu
23×33 cm (9×13 collu) pannu vai ar 2 ēdamkarotēm augstākā labuma olīveļļas bagātīgi aplejiet ar eļļu. Uz pannas uzmanīgi pārnes pacelto mīklu, uzmanīgi ar to rīkojoties, lai saglabātu tās gaisīgo struktūru. Izstiepiet mīklu ar pirkstiem, līdz tā vienmērīgi aizpilda pannu. Vaļīgi pārklājiet un ļaujiet otru reizi pacelties istabas temperatūrā 30-45 minūtes, līdz mīkla nedaudz uzbriest. - Iemizojiet mīklu un pārklājiet to
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 220°C, izmantojot parasto iestatījumu. Virsmu pārkaisa ar olīveļļu. Ar ietaukotiem pirkstiem izspiediet dziļas bedrītes pa visu mīklas virsmu – šis klasiskais “bedrīšu” efekts palīdz izveidot fokācijas raksturīgo tekstūru un noturēt garšas kabatas. Apkaisiet ar sālītu jūras sāli, izkārtojiet rozmarīna zariņus, tomātu pusītes, olīvas(zaļās olīvas vai melnās olīvas) vai sagrieztus sīpolus pēc izvēles. - Cepšana
Pannu novieto uz vidējā režģa un cep 20-25 minūtes, vienu reizi pagriežot, līdz fokāčijai ir zeltaini brūna virsma, kraukšķīga garoza un, pieskaroties tai, izklausās dobi. Vajadzības gadījumā uz īsu brīdi apcepiet, lai iegūtu papildu krāsu, bet uzmanieties, lai neapdegtu. - Atdzesējiet un pasniedziet
Izņemiet no cepeškrāsns un pirms sagriešanas šķēlēs ļaujiet fokācijai atdzist 10-15 minūtes. Izbaudiet siltu, pārlietu ar olīveļļu, vai ļaujiet tai pilnībā atdzist, lai pagatavotu sviestmaizes un piedevas.
Padomi ideālai Focaccia
- Svarīga ir hidratācija: Līmīgāka mīkla (vairāk ūdens) ir gaisīgāka fokāčija. Nepievienojiet papildu miltus, pat ja mīkla ir ļoti mīksta.
- Daudz labas olīveļļas: Lai iegūtu autentisku garšu, gan pannai, gan mīklai dāsni izmantojiet neapstrādātu augstākā labuma olīveļļu.
- Ļaujiet tam labi izturēt: Ilgāk un lēnāk ceptas mīklas ir vieglākas. Izmantojiet siltu vietu vai uzglabājiet ledusskapī uz nakti, lai iegūtu dziļāku garšu.
- Nepārcepiet: Lai izvairītos no sausas drupatas, cep, līdz tā kļūst tikai zeltaina, pēc tam nedaudz atdzesē.
- Dimplēšanai ir nozīme: Lai noturētu eļļu, piedevas un garšu, iespiežiet dziļas, nejauši izveidotas bedrītes.
- Izmantojiet pergamenta papīru pannā, lai to varētu viegli noņemt, ja uztraucaties par pielipšanu.
Focaccia variācijas un aizstājēji
- Miltu maiņa: Izmantojiet sertificētus bezglutēna maizes miltus, lai pagatavotu fokāciju bez glutēna (ja jūsu maisījumam tā trūkst, pievienojiet ksantāna sveķus).
- Vegāniskā versija: Focaccia ir dabiski vegāniska, ja izlaidīsiet medu un nodrošināsiet, ka piedevas ir augu izcelsmes.
- Reģionālie papildinājumi: Izmēģiniet šķēlēs sagrieztus sīpolus (“focaccia di Recco”), ķiršu tomātus (“focaccia barese”), saulē kaltētus tomātus, grauzdētus ķiplokus vai pārkaisa ar pekorino vai parmezāna sieru (nevegāniem).
- Garšaugu apmaiņa: Izmantojiet raudeni, timiānu, baziliku vai svaigu garšaugu maisījumu, lai iegūtu jaunus garšas profilus.
- Ielieptas eļļas: Aizstājiet olīveļļu ar čili vai ķiploku aromatizētu eļļu, lai iegūtu papildu efektu.
- Olīvu izvēle: Izmēģiniet D’Amico zaļās olīvas bez kauliņiem vai Bio Gustiamo melnās olīvas.
Fokācijas uzglabāšana, atkārtota sildīšana un sasaldēšana
- istabas temperatūrā: Atdzesētu fokāciju uzglabājiet hermētiskā maisiņā vai traukā līdz 2 dienām. Lai iegūtu vislabāko svaigumu, izbaudiet 24 stundu laikā.
- Ledusskapī: Lai atjaunotu mīkstumu, uzglabāt līdz 4 dienām noslēgtā traukā; pirms pasniegšanas uzkarsēt līdz istabas temperatūrai vai uzsildīt.
- Lai uzsildītu: Lai atsvaidzinātu garozu, aptiniet fokāciju folijā un 7-10 minūtes karsējiet 180°C cepeškrāsnī vai apcepiet šķēlītes pannā. Izvairieties no pagatavošanas mikroviļņu krāsnī, jo tad maize kļūst košļaina.
- Sasaldēšana: Pēc tam veselu vai sagrieztu šķēlēs ietiniet plastmasas plēvē un folijā. Saldēt līdz 2 mēnešiem. Atkausējiet istabas temperatūrā, pēc tam viegli uzsildiet, kā norādīts iepriekš.
Focaccia bieži uzdotie jautājumi un problēmu novēršana
Kas ir fokācijas maize?
Focaccia ir tradicionāla itāļu plātsmaize, kas cepta ar olīveļļu un dažādiem piedevām. Tā tiek augstu vērtēta par savu gaisīgo, košļājamo mīkstumu, zeltainu garozu un daudzpusīgo pielietojumu – no uzkodas līdz sviestmaizēm.
Kā pagatavot vieglu un gaisīgu fokāciju?
Būtiska ir augsta ūdens un miltu attiecība (hidratācija), pareiza mīcīšana un ilgs, maigs pacelšanās laiks. Nekad nepievienojiet pārāk daudz miltu; lai iegūtu labākos rezultātus, mīklai jābūt mīkstai un nedaudz lipīgai.
Kādi ir labākie milti fokācijas cepšanai?
Labi der maizes milti, universālie milti vai itāļu 00 milti. 00 milti veido īpaši maigu mīklu.
Vai fokāciju var pagatavot bez rauga?
Tradicionālā fokāča ir rauga maize. Lai ātri pagatavotu bezrauga variantu, mēģiniet to aizstāt ar cepamo pulveri un palielināt mitrināšanu, taču sagaidiet blīvāku un mazāk autentisku rezultātu.
Kā saglabāt fokāciju mīkstu?
Nepārcepiet, izmantojiet pietiekami daudz olīveļļas un uzglabājiet šķēlītēs sagrieztu maizi hermētiskā traukā. Pirms ēšanas uzsildiet, lai maize iegūtu vislabāko konsistenci.
Vai fokāciju var pagatavot iepriekš?
Jā! Jūs varat pagatavot fokācijas mīklu un ļaut tai lēnām uzkarst ledusskapī uz nakti. Pirms pasniegšanas cepiet svaigu, lai iegūtu vislabāko garšu un tekstūru.
Kādus papildinājumus var izmantot fokāčjai?
Klasiskie papildinājumi ir svaigs rozmarīns, olīvas(zaļas vai melnas), ķiršu tomāti, sīpoli, jūras sāls pārslas, saulē kaltēti tomāti, ķiploki un siers.
Kā novērst fokācijas pielipšanu pie pannas?
Krāšņi pannā (vai izmantojiet pergamenta papīru ar eļļu) dāsni aplejiet ar eļļu. Tas nodrošina kraukšķīgu, zeltainu garozu un vieglu atdalīšanos.
Vai fokāča ir vegāniska?
Jā! Focaccia parasti ir vegāniska – gatavota no miltiem, ūdens, rauga, sāls un olīveļļas. Tikai medus vietā izmantojiet cukuru un izvēlieties augu izcelsmes piedevas.
Kāpēc mana fokāča ir blīva vai neceļas?
Parasti tas notiek tāpēc, ka ir beidzies rauga derīguma termiņš vai raugs ir neaktīvs, mīkla ir auksta vai nav atvēlēts pietiekami daudz laika raudzēšanai. Lai aktivizētu raugu, izmantojiet siltu ūdeni un mīklu vienmēr raudzējiet, līdz tā divkāršojas.
Pasniegšanas ieteikumi
- Ar olīveļļas mērcēm: Pasniedziet šķēlītes ar nelielām bļodiņām neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas, balzametiķa vai pesto.
- Papildus: Focaccia sader ar klasiskām itāļu zupām (piemēram, minestrone), svaigiem salātiem vai Vidusjūras mezze.
- Sviestmaizēm: Pārgrieziet šķēlēs horizontāli un piepildiet ar grilētiem dārzeņiem, sieru, sālītu gaļu vai ceptu vistu, lai pagatavotu gardu panini vai sviestmaizi.
- Uzkodu galds: Kuba un pasniedziet ar olīvām, sieriem un mērcēm, lai izveidotu skaistu uzkodu kārtojumu.
Vai esat gatavi izcept labāko autentisko itāļu fokāciju? Izmantojot šo vienkāršo, laika gaitā pārbaudīto recepti un ekspertu padomus, jūs varēsiet baudīt zeltainu, aromātisku maizi ikreiz, kad vien radīsies iedvesma. Buon appetito!

